Translate

lunes, 10 de marzo de 2014

VISITA AL PARC NATURAL DE LA SERRA D’ESPADÀ

Dissabte 22 de febrer, els ametllers de la serra d’Espadà, impetuosos i arriscats, han esclatat en flors, la primavera està tocant a la porta.

Hui l’equip Comenius viatja a Almedíjar, un xicotet poble enclavat en el vessant sud del Parc Natural més extens de la Comunitat Valenciana, la Serra d’Espadà (31.180ha).

Alineat al Nord de la Calderona, s’alça el gran massís muntanyós d’Espadà, una serra solcada per ombrosos barrancs, on estan els més sorprenents boscos de sureres del nostre territori.

A les 9 del matí ens trobem en la plaça de l’església amb Vicente, un guarda del parc. Ell ens acompanyarà en l’excursió i ens introduirà en les riqueses naturals i els paisatges únics d’aquesta serra.

El recorregut transcorre pel Barranc d’Almanzor, primer per una pista a la vora de camps d’oliveres, ametllers i cirerers i, més tard, per un camí enmig d’un bellíssim bosc de sureres.

Entre fotos, explicacions i preguntes ens assabentem de la particular geologia de la zona i de l’us que l’ésser humà ha fet dels recursos naturals, cóm des de temps històrics s’ha servit d’allò que aquestes muntanyes l’han oferit: l’aigua de les nombroses fonts, la fusta per fer carbó, el suro de les sureres, les olives per fabricar oli…

Entre llegendes fantàstiques i històries reals, ens trobem amb la castanyera màgica dels 7 braços, un arbre de 500 anys que a penes podem envoltar entre les 15 persones del grup.

El camí és llarg, a poc a poc la bellesa i la tranquil•litat que es respira ens envaeix.

Hora i mitja després de començar a caminar arribem a la font d’Almanzor, una font d’aigua fresca i cristal•lina, coneguda i apreciada des dels temps dels moriscos.

El final del nostre recorregut està prop, un xicotet espai on les sureres, vermelles i imponents, ens parlen del pas del temps i dels ritmes de la natura.

Els troncs dels arbres, despullats i rojos, indiquen que a soles fa uns mesos hi ha hagut una “saca” en aquesta zona, que s’ha tret el suro després d’uns 50 anys de creixement de l’arbre.


La natura es pren el seu temps per convertir-se en el bell espectacle del qual avui hem sigut testimoni. Un espectacle orgànic i ben senzill que ens convida a estimar i protegir la nostra terra.